W pierwszej kolejności chciałbym byś wiedziała w jakich produktach możesz znaleźć cukier.
To, że coś jest w sklepie na półce nie oznacza, iż jest to coś co nasz organizm odżywia.
Najczęściej tak nie jest.
Dlaczego?
Otóż producenci żywności zwyczajnie są po to, aby na jej produkcji zarobić, a nie dbać o Twoje zdrowie.
Producenci mogą wyprodukować co im się żywnie podoba i próbować Ci to sprzedać.
Pamiętaj, że ostatnie słowo należy do Ciebie!
Producenci przetworzonej żywności często maskują obecność cukru pod inną nazwą
-syrop fruktozowo-glukozowy
– syrop kukurydziany
– syrop cukrowy
– sacharoza
– słód jęczmienny
– dekstroza
– koncentrat soku owocowego – glukoza
– melasa
– cukier inwertowany
Cukier “ukryty” znaleźć można na przykład w takich produktach jak:
– pieczywo
– wędliny
– konserwy
– lekarstwa i suplementy diety – majonez
– ketchup
– musztarda
– sosy i dressingi
– fixy do dań gotowych, zupy w proszku, przyprawy sypkie do zup – gotowe sałatki
– pikle i marynaty
– nabiał (w tym również przeznaczony dla dzieci!)
– gotowe dania (również mięsne, również mrożone)
– słone przekąski
Wniosek? Czytaj etykiety! Sprawdzaj produkty zanim włożysz je do swojego koszyka!