Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to około 200 kcal czyli 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów).
Producenci przetworzonej żywności często maskują obecność cukru pod inną nazwą
– syrop fruktozowo
– glukozowy
– syrop kukurydziany
– syrop cukrowy
– sacharoza
– słód jęczmienny
– dekstroza
– koncentrat soku owocowego
– glukoza
– melasa
– cukier inwertowany
Cukier “ukryty” znaleźć można na przykład w takich produktach jak:
– pieczywo
– wędliny
– konserwy
– lekarstwa i suplementy diety
– majonez
– ketchup
– musztarda
– sosy i dressingi
– fixy do dań gotowych, zupy w proszku, przyprawy sypkie do zup
– gotowe sałatki
– pikle i marynaty
– nabiał (w tym również przeznaczony dla dzieci!)
– gotowe dania (również mięsne, również mrożone)
– słone przekąski
Wniosek? Czytaj etykiety! Sprawdzaj produkty zanim włożysz je do swojego koszyka!