Bezpieczna ilość cukru

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to około 200 kcal czyli 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów).

Producenci przetworzonej żywności często maskują obecność cukru pod inną nazwą

– syrop fruktozowo

– glukozowy

– syrop kukurydziany

– syrop cukrowy

– sacharoza

– słód jęczmienny

– dekstroza

– koncentrat soku owocowego

– glukoza

– melasa

– cukier inwertowany 

Cukier “ukryty” znaleźć można na przykład w takich produktach jak:

– pieczywo

– wędliny

– konserwy

– lekarstwa i suplementy diety

– majonez

– ketchup

– musztarda

– sosy i dressingi

– fixy do dań gotowych, zupy w proszku, przyprawy sypkie do zup

– gotowe sałatki

– pikle i marynaty

– nabiał (w tym również przeznaczony dla dzieci!)

– gotowe dania (również mięsne, również mrożone)

– słone przekąski 

Wniosek? Czytaj etykiety! Sprawdzaj produkty zanim włożysz je do swojego koszyka!